Vocaal Ensemble Chantibelle


Naar aanleiding van een leerlingenavond ontving de zangschool een uitnodiging om in maart 2009 medewerking te verlenen aan een concert. Voor deze gelegenheid werd een ensemble samengesteld bestaande uit een aantal getalenteerde leerlingen. Dit optreden beviel zó goed dat besloten werd om deze selectie bij elkaar te houden. Zo ontstond Vocaal Ensemble "Chantibelle" en werd er op 25 september 2009 een officieel presentatieconcert gegeven in de Bethelkerk te Zwijndrecht.

Het ensemble bestaat uit circa 20 dames. De opzet van de selectie is dat de leerlingen de kans krijgen om zich als koorzanger te kunnen ontplooien en in staat zijn zelfstandig te kunnen functioneren. De leerlingen moeten noten kunnen lezen en de uit te voeren muziek zelf kunnen instuderen en bestuderen. Ook stemtechnisch gezien worden er eisen gesteld en wordt er gestreefd naar homogeniteit in de koorklank. De stemverdeling binnen Chantibelle is flexibel vanwege het feit dat sommige dames in verschillende stemvakken kunnen zingen. Men wordt hier dan ook in getraind. Naast de gebruikelijke repetitie-avonden van het ensemble krijgen de leden allemaal individueel les, maar er worden bijvoorbeeld ook duo-lessen in steeds wisselende samenstelling gegeven omdat dat uiteindelijk een positieve uitwerking heeft op de nagestreefde koorklank. Zowel tijdens de repetities als in de afzonderlijke lessen wordt er naast zangtechniek ook aandacht geschonken aan muziektheorie, muziekgeschiedenis en solfège. Ook op het gebied van de voorbereiding op een uitvoering worden er eisen gesteld aan de dames.

Er staan regelmatig optredens in de agenda. Zo werden inmiddels het Requiem van G. Fauré en delen uit het Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd en is er meegewerkt aan de uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach. Naast de eigen uitvoeringen wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd om medewerking te verlenen aan kerkdiensten en concerten.

Zowel de zakelijke- als artistieke leiding van Chantibelle is in handen van Ilona zelf. Dit in nauwe samenwerking met haar man Edwin Vooijs.

 

Op dit moment zijn er max.5 vacatures voor mezzosopranen en/of hoge alten.

Ben jij tussen de 18 en 45 jaar en zoek jij uitdaging in de vorm van koorzang in combinatie met zangles? Wil jij je als koorzanger ontwikkelen maar ook individueel...dan is Chantibelle misschien iets voor jou. Wij vragen flexibiliteit binnen de groep/partij, het lezen van het notenschrift is een vereiste en naast de verschillende concerten zingen wij ook enkele kerkdiensten per jaar. Een goede inzet, motivatie en mogelijkheid tot zelfstudie is bij ons een prioriteit. Een andere prioriteit is met liefde en plezier met elkaar musiceren. Heb je interesse en ben je op woensdagavond beschikbaar? Neem gerust contact met mij op en kom eens bij ons langs.


CD Lustrum Chantibelle


LUSTRUMCONCERT (live opname)

Missa (sincere in memoriam) Opus 187 - J. Rheinberger en Gloria in D RV 589 - A. Vivaldi

Algehele leiding: Ilona Vooijs-de Kievit

Instrumentalisten: Rineke de Wit (hobo), Maurice van Dijk (trompet), Matthea de Muynck (1e viool),

Estela Benita (2e viool), Lidwine Dam (altviool), Armen van der Linden (cello), Edwin Vooijs (orgel)

 

TRACKS

Johann Adolf Hasse (1699-1783)                                            

01. Miserere d-moll

 

Joseph Rheinberger (1839-1901)

Uit Zwölf Charakterstücke für Orgel, Op. 156                  

02. Praeludium

 

Missa (sincere in memoriam), Op. 187                               

03. Kyrië

04. Gloria

05. Credo

06. Sanctus

07. Benedictus

08. Agnus Dei

 

Antonio Vivaldi (1677-1741)                                                    

Concerto for 2 Oboes in A minor (RV 536)

09. Allegro

10. Largo

11. Allegro

 

Antonio Vivaldi                                                                     

Gloria in D-Dur (RV 589)

12. Gloria in excelsis Deo (Chorus)

13. Et in terra pax (Chorus)

14. Laudamus te (Sopranos I and II)

15. Gratias agimus tibi (Chorus) en Propter magnam gloriam (Chorus)

16. Domine Deus (Soprano)

17. Domine, Fili unigenite (Chorus)

18. Domine Deus, Agnus Dei (Contralto and Chorus)

19. Qui tollis peccata mundi (Chorus)

20. Qui sedes ad dexteram Patris (Contralto)

21. Quoniam tu solus sanctus (Chorus)

22. Cum Sancto Spiritu (Chorus)